top of page

Nov teden, novi #ostanidoma izzivi!

Uspel si! Lahko verjameš? Prvi 7-dnevni #ostanidoma izziv je za tabo! Trpeč, moreč, neprebavljiv, ali pa prav ironično zabaven. Kakorkoli že, prebrodel si, pa tako kot si se ob pogledu na »štiri bele stene«, ki te obkrožajo, preteklo nedeljo še prijemal za glavo. Si našel svoj zaprašenih seznam večnih želja ter z njihovim izpolnjevanjem nahranil svoje srce? Ali pa vsaj menjal zavese in očistil okna ter si tako olajšal svojo vest? Iskreno – glede na nivo živega srebra, ki ga je sijoče sonce z dneva v dan vztrajno dvigovalo, upam, da si izpolnil vsaj zadnji predlagan izziv in se za kak dan prepustil njenemu objemu. Ta izziv je bil resnično najbolj »izzivalni« in ker je morda narava tako kot mnogim tudi tebi odvrnila pozornost od pravil, katerim moraš ostati zvest, ko prestopiš domači prav in ne glede na njeno lepoto ohraniti bistro glavo, z vero, da se boš tokrat bolje izkazal, njen dotik ponovno uvrščam med novo 7-dnevno #ostanidoma misijo.

#ostanidoma ideja 1: IZLET V NEZNANO

Resnično, z naravo ni nič narobe! Čeprav so tvoja okna zdaj kristalno čista in se ti morda zdi, da sončni žarki kar prebijajo steklo, tvoj imunski sistem potrebuje svež zrak in glava odklop od paranoičnih novic. Poznaš samo domače Pohorje? V redu, lahko greš tudi tja. A ne hodi po promenadi! Zadaj si izziv in skreni na razpcepih, za katere si se zmeraj spraševal, kam vodijo. Raziskuj, odkrivaj! Medvedi še spijo in kače so globoko pod zemljo. Če boš imel srečo, ti bo pot prečkala srnjakova družina. Le kdaj si nazadnje videl srno? In če srečaš še koga, ki tako kot ti odkriva nove stezice, za trenutek zbistri glavo od napoja, s katerim te prežema živahna narava in se spomni načel, ki se jih moraš držati. Pozdravi pohodnika, se mu nasmehni, a stopi na rob stezice in ohrani varno razdaljo. Tako malo je treba … In v naravo bomo lahko hodili še tedne!

#ostanidoma ideja 2: ZAJEC ZA VOGALOM!

Velika noč je pred vrati, ti pa nimaš primernih okraskov, da bi lahko v praznično vzdušje zavil svoje stanovanje? Ne skrbi, tudi če bi lahko šel v trgovino, nakup ne bi obrodil sadov. Naj ti napišem scenarij: želel bi okraske, a zanje ne bi hotel potrošiti preveč denarja. Najugodnejšo robo ponujajo Tedi in njemu podobne trgovine, zato bi optimistično zakorakal kar do prve. Ker ne bi našel prav nič velikonočnega, bi se o izdelkih pozanimal pri prodajalki, ki bi se tvojemu povpraševanju na vsa usta režala in ti (morda že z Rudolfovo kapo na glavi) odgovorila, da so velikonočne izdelke nehali prodajati že v decembru. Ja, tako je to, zdaj je aktualen že božič 2020! Ampak ne skrbi! Ker zdaj imaš ČAS. Zbudi svoj kreativni duh, reži, riši in barvaj! Natrgaj šopek rož in oživi stanovanje. Poišči košaro in jo napolni s pirhi, ki jih je skreirala tvoja bolj ali manj spretna ročica. Bodi ustvarjalen, naj bo pisanka resnično pisana!

#ostanidoma ideja 3: MISIJA TELEVIZIJA

Priznam, včasih preprosto ni slabo vreči možgane na pašo in pustiti dnevu, da enostavno mine. In tako ali tako te mišice še danes bolijo od preteklega ponedeljka, ko si si zadal, da boš vaje za moč in gibljivost delal redno, tudi dvakrat na dan, a si zaradi konkretnega »musklfibra« že naslednje jutro opustil to briljantno zamisel. Speci pokovko, sedi na kavč in si privošči svojo najljubšo serijo do poznega večera. Če bo tvoj križ zdržal in ti oči še ne bodo padle iz jamic, si opravil z enim zahtevnejših izzivov!

Gotovo si se že našel v katerem od izzivov, ki so začeli krožiti po socialnih omrežjih. Brcanje rolice toaletnega papirja, objavljanje starih fotografij, akrojoga izzivi … Zakaj ne bi bil prav ti naslednji, ki si bo izmislil nekaj novega? Morda izdelovanje skulptur iz toaletnega papirja, ki si ga nakupil toliko, da ga tako ali tako nimaš kam shranjevati ...

#ostanidoma ideja 5: NAJ KAPLJICA TINTE OPOMNI NA ČASE ...

Če si v prejšnjem tednu iz zakladnice domišljije uspel potegnili vse izgovore, zakaj na že v preteklost zakopana sporočila do sedaj nisi odgovoril ter si se otresel bremena, ki ti ga nalagajo socialna omrežja, (ali pa si jih pač nalagaš sam, ker podležeš nuji po dandanašnji stalni dosegljivosti) ter si končno zaplaval s tokom sedanjega časa … Zdaj izstopi. Zavij v rečni vogal, kjer se tok divje reke upočasni in za nekaj časa – izstopi. Ali pa še bolje, začni plavati v nasprotno smer! Vrni se v čas, ko si za znamko odštel le nekaj kovancev in si vsakemu sosedu z dopusta, četudi si obiskal le terme v sosednjem kraju, poslal razglednico. Ugasni telefon, vzemi papir in poišči pero. Napiši pismo. Pomisli na ljudi, ki v tvojem srcu zasedajo posebno mesto in jih v časih, ko je vsem nekoliko hudo, preseneti, jim zvabi nasmeh na obraz, četudi ga ne boš mogel videti. Veš, v resnici bo veliko bolj iskren kot smeško v Facebook sporočilu, ki joče od režanja, čeprav se mu ob šali v resnici komaj dvignejo vogali ustnic. Napiši pismo. Napiši ga s tinto, ki se tu in tam razmaže. Ga dvakrat preloži in vstavi v kuverto. Napiši naslov, poišči znamko, ki jo tvoj predal nekje zagotovo še hrani in ga vrzi v nabiralnik. Morda pa čez nekaj dni podobno presenečenje razvedri še tebe …

#ostanidoma ideja 6: POIŠČI SEBE

Z ustvarjanjem in kreativnim izražanjem si že nahranil otroka v sebi, naj ti bo hvaležno še celotno telo. Kdaj si nazadnje napolnil domačo kad in se potopil v penečo se toplo vodo? Morda preden si kad zamenjal s tuš kabino. Od takrat hodiš v terme. Pa nič zato! Še zmeraj lahko razvajaš svoje telo. Poišči kreme, ki si jih dobil za rojstni dan in ne veš, čemu so pravzaprav sploh namenjene. Mehčanju suhe kože na petah? Negi obraza? Daj, poigraj se s kožnimi maskami in si ustvari domači wellness!

#ostanidoma ideja 7: POZNAŠ CENO DRUŽINE?

Ne moreš obiskati prijateljev. Drži. Tudi babico, ki živi na drugi strani mesta, raje pokličeš le po telefonu. Pa vendar izolacije gotovo ne preživljaš povsem sam. S tabo živi sestra? Oče in mama? Če ne kdo drug, imaš gotovo mačko ali zlato ribico, ki ti dela družbo. Zaradi hitrega toka, v katerem so sicer ujeta naša življenja, ter brzic, zaradi katerih se dnevi včasih kar zlivajo eden v drugega, komaj sledimo sami sebi, kaj šele, da bi opazili drugega, čeprav ta morda plava tik ob naši rami … Zdaj je ČAS! Da ga gledamo v oči, ko mu razlagamo zgodbe, za katere že mesece ni bilo časa, da bi jih povedali. Zdaj je čas, da se skupaj nasmejimo, skregamo, ali pa obudimo čase, ko so bili naši rečni rokavi še združeni v enotno strugo. Daj, poišči stare albume! Tiste s črno-belimi fotografijami. Pa posnetke, ki si jih s kaset nekoč presnel na diskete in potem pretvarjal v datoteke, ki jih danes sicer tvoj računalnik lahko razbere, a nikoli ni priložnosti, da bi jih resnično pogledal. Spomni se iger, ki si se jih tako rad igral. Zberi vse člane družine, ki se tako kot ti nahajajo znotraj štirih belih sten in na mizo razgrni Človek ne jezi se. Naj bo prepir prepojen s smehom in radostjo!

Ne, sveta ne bo konec. Vsaj ne še danes. Pa tudi jutri ne. Zato vzemi, kar ti je ponudilo življenje! Najdi čas za zaprašeni seznam, najdi ga za bližnje … In najdi ga zase. Dnevi so težki za vse, zato naj bo gonilo tvojega vsakdana upanje. To pozdravi vsako tegobo. Daj priložnost iskrenemu pogovoru iz oči v oči, stvarni ljubezni. Počni čim več tistega, pri čemer ti ni treba pogledati na telefon. In če se še zmeraj čudiš moji močni veri v boljši jutri in moči, da lahko še zmeraj sanjam … Naj te v izpolnjevanje novih izzivov spodbudim z naslednjo mislijo:

»Vsi smo v jarku, le da nekateri gledamo zvezde.« (Oskar Wilde)

Tudi ti jih lahko.

PRETEKLE OBJAVE
bottom of page