7-dnevni #ostanidoma izziv

Čemu tako znaveličan izraz na tvojem obrazu? Še zmeraj stojiš pred balvanom, ki ti ga je ta tvojo pot postavilo življenje in se odločaš, ali bi vanj samo jezno brcnil ali pa morda poskusil s plezanjem in si življenje tudi v teh časih naredil razgibano in barvito? Oh, daj se vendar razglej naokoli! Ker ravnaš odgovorno in dosledno upoštevaš splošna družbena navodila, verjetno vidiš štiri bele stene. Toda tam je toliko več! Si že našel svoj zaprašeni seznam večnih želja, za izpolnitev katerih ti bojda zmeraj zmanjka časa? Zdaj si lahko iskren do sebe, ker časa imaš na pretek! Daj, izklopi televizijo, radio, Facebook in se za trenutek skrij pred medijskim bombardiranjem s strah vzbujajočimi novicami. Ne odpiraj vhodnih vrat, da bi pobegnil, odpri srce. Počneš lahko praktično vse, kar je v predalu z oznako »nimam časa«. Ker če kaj imaš, imaš danes ČAS!


In če še zmeraj potrebuješ »brco v rit«, da zbudiš svoje že skoraj odmrle kreativne živce, ti pomagam z nekaj predlogi. Ne, nihče ti ni ukazal, da moraš sedeti na kavču! Zato že končno vstani in pojdi življenju naproti!


#ostanidoma ideja 1: #MASTERCHEF

Tudi tebe Facebook nenehno opozarja, da imaš shranjene posnetke, slike in povezave, ki jih še nisi pregledal? Ah, to so recepti za zdrave zajtrke, romantična kosila in vegansko-brezglutenske-super-duper sladice. In koliko takšnih imaš šele shranjenih na Instagramu! Ampak za pripravo teh potrebuješ čas. In poglej si ga no – zdaj ga imaš! Nimaš sestavin? Oh, seveda jih imaš, a so verjetno še v eni od tridesetih škatel, ki si jih prinesel domov iz Lidla, a še nisi našel prostora, kam bi jih pospravil. Zavihaj rokave, operi in razkuži svoje dlani, potem pa hitro kuhalnico v roke, da zadiši še k sosedom. Morda ne berejo tega bloga, a se ideja tudi njim ne bi zdela slaba ;)

#ostanidoma ideja 2: NAHRANI OTROKA V SEBI

Včeraj si nahranil svoj želodec, danes daj otroka v sebi. Pomisli na stvari, ki si jih v otroštvu tako rad počel, zdaj pa po službi zanje preprosto zmanjka energije. Na Pinterestu izgleda tako lepo, ko bi tudi jaz znal … Seveda znaš! Vsak zna, samo poskusiti moraš! Riši, reži, barvaj. Bodi kreativen, bodi ustvarjalen!

Sestavi že končno do konca svoje puzzle, ki že več mesecev ležijo na tleh in jih s sesalcem vsakič tako na hitro obideš, da se ne bi uspela oglasiti tvoja vest. Spomni se veselja, ko si jih raztresel iz škatle. Ko si že izbiral mesto na steni, kamor jih boš kasneje obesil … Daj, sestavi sliko, zlepi njene koščke in jo okviri. Ne, ni ti treba v trgovino po okvir, naredi ga sam! V resnici je zelo preprosto ;)

Se raje kot s puzzli igraš s šivanko in sukancem? Potem šivaj! Pleteš? Pleti! Kvačkaj! Ne znaš, pa bi se rad naučil? Ah, stric Google ima rešitev tudi zate.

Nisi preveč za podvige v ročnih spretnostih, bolj ti ležijo strune in črno-bele tipke, ki jih je čas sicer že malce razjedel, a prah uspešno skriva njihovo rumenkasto prevleko … Oklevaš … Lahko bi spet poskusil … Seveda bi lahko! Kdaj, če ne zdaj? Daj, razmigaj prste! Morda se ti zdi, da več ne znaš, a prsti poplesavanje po tipkah še kako dobro ohranjajo v spominu, samo dovoli jim, da zaigrajo!


#ostanidoma ideja 3: STANOVANJSKA NEVIHTA

Danes sedi na kavč. Samo za trenutek. Toliko, da se v miru razgledaš po stanovanju. Vidiš okna? Prvi jutranji žarki so kot naročeni, saj ti kot reflektorji ožarčijo vse umazane lise, ki jih je čas zadnje pol leta ustvarjalno risal po steklu. Ali je mimo že leto dni? Kdaj si že bil nazadnje na bolniški? Kakorkoli, zdaj imaš ČAS! Operi okna, potem pa se loti navlake, ki se ti kopiči po stanovanju.

Za začetek odpri omaro in pomeri oblačila, pri tem pa štej, kolikokrat boš izrekel stavke, kot so: A to še imam? Kdaj sem sploh to kupil? A to je moje? Ko bomo uspešno premagali virus, pa oblačila, ki so še uporabna, a tvoji omari le jemljejo prostor, odnesi v zabojnike Humana. Oh, kako boš nekoga osrečil!

Če še ni minil cel teden in ti je ostalo še kaj produktivne energije, poglej med police s knjigami. To bo doza smeha! Na nekaterih knjigah platnice že razpadajo, a imaš jih še iz osnovne šole, ko se je pisalo leto … Hm, 1970? No, morda pa jih boš še kdaj prelistal … Resnično?! Zadnjih petdeset let se jih nisi dotaknil, obstajajo knjižnice in sploh je že vse na spletu. Daj, dodaj jih na kup s starimi oblekami in jih potem odnesi vsaj do bukvarne, naj lepe spomine obudijo še komu drugemu.


#ostanidoma ideja 4: NAJ ŠE ON ZADIHA

Pomanjkanje prostora na vašem telefonu. Izbrišite nekaj podatkov, da sprostite del pomnilnika.

Telefon povežeš z računalnikom.

Raziskovalec … Lokalni disk (X) … Mapa FOTKE … Mapa TELEFON …

  • Sortiraj slike 2017

  • Sortiraj slike 2018!!

  • SORTIRAJ SLIKE 2019!!

  • ZDAJ IMAM ČAS 2020!!!

Saj ti je jasno …


#ostanidoma ideja 5: ŠVICAJ

Dan za telovadbo! Hodiš v fitnes? Jah, ta bo zdaj težka … Plavaš? Tudi to ne bo šlo. Pa vseeno se lahko razmigaš! Kot cvetijo novice o virusu, socialna omrežja ponujajo tudi vse več idej, kako telovaditi doma! Ne potrebuješ veliko, da iz telesa prikličeš kakšno kapljico znoja. Nimaš uteži? Napolni nahrbtnik. Nimaš blazine? Pa pojdi na preprogo. Potreboval bi klop? Pomagaš si lahko tudi s stolom. Bodi ustvarjalen, bodi inovativen! Napiši svoj načrt vadbe, preizkusi se v vlogi lastnega osebnega trenerja, zadaj si izzive in v njih virtualno vključi še prijatelje! Danes preprosto … Švicaj!

#ostanidoma ideja 6: OČISTI SVOJO VEST

Moral bi odpisati … Ah, bom zvečer. Seveda pozabiš. Bom jutri. Spet pozabiš. Čez en teden se sicer spomniš, a zdaj ti je že nerodno odpisati. Današnji izziv ne bo lahek. Potreboval boš kar nekaj domišljije in ustvarjalnosti, da ti bo uspelo spesniti vse izgovore, zakaj nisi odpisal. Ampak ne skrbi, saj imaš ČAS! Med naslovniki bodo tisti, ki jih boš želel samo hitro odpraviti … Pa tudi tisti, ki bodo resnično potrkali na tvojo vest, ker so z njimi spisani čudoviti spomini … Zakaj jim vendar nisi odgovoril? Ne skrbi. Poišči njihovo telefonsko število, ali jim celo piši, naj ti jo pošljejo. Pokliči jih. Priključi telefon na polnilec in se pogovarjaj ure, če ti ne pregori slušalka ali se ti ne vname uho. Pogovarjaj se! Ker ja, zdaj imajo ČAS tudi oni.


#ostanidoma ideja 7: SAMO ONA TE LAHKO OBJAME

Morda bo ta ideja res odstopala od načela #ostanidoma, a boš s tem dejanjem, če boš upošteval vsa ostala higienska pravila, še zmeraj odgovorno ravnal do sebe in drugih. Z naravo ni nič narobe. Morda se ti zdi nenavadno tiha in mirna, a to je le zato, ker smo ji končno dali priložnost, da vsaj malo počije. Da zadiha. Ni narobe, če jo obiščeš in pozdraviš. Ni narobe, če se odpelješ do gozda, kamor rad zaideš, ker so tam poti, za katere se ti zdi, da jih poznaš samo ti. Čeprav boš sam, ne boš osamljen. Prisluhni prepevanju ptic, dovoli vetru, da se igra s tvojimi lasmi, in soncu, da ti na obraz zvabi nasmešek. Pojdi. A pojdi sam in pojdi z glavo. In če že koga srečaš, naj si bo tujec ali znanec, pomahaj mu od daleč in pusti, da tudi on posluša zgodbe, ki jih pripoveduje narava.


Oh, koliko ponuja življenje! Naj bodo tvoji dnevi mirni, ustvarjalni, kreativni in polni drobnih trenutkov. Takšnih, ki bodo vlili voljo, vero in upanje v tvoje in morda še v katero drugo srce. Kuj načrte za prihodnost, ali pa vsaj za prihodnji teden, ko ti spet postrežem z novimi predlogi ;)


Živi življenje!


PRETEKLE OBJAVE

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now