top of page

Prvi primer Kronavirusa v Sloveniji!

Ustavite vlak! Bliža se naši meji in eden od potnikov je Italijan! Hitro, postavimo zid, naj bo iz cementa in malte, visok in z bodičevjem na vrhu. In preden zaprejo trgovine, le urno po zaloge! Oh, bog ne daj v Mercator, tam so včeraj videli Kitajca! Ojej, morda smo že prepozni, morda že lebdi med zračnimi delci in preudarno izbira, koga bo prvega napadel. Gorje nam! Smrt je neizbežna!


Drži. Smrt je neizbežna. Doleti in v jamo pahne vsakogar. Nekega dne bo tudi tebe. Toda če pogledamo statistiko, tvoj zadnji bit najbrž ne bo storil virus …


Vsako leto umre okoli 56 milijonov ljudi, od teh več kot polovica zaradi bolezni srca in ožilja. A ne skrbi, ti si še mlad in žilav. To doleti le starejše, do takrat se ti s tem ni treba obremenjevati. Holesterol imaš sicer že nekoliko povišan, a to je za današnje standarde običajno. Da bi se odrekel kajenju? Ah, to je za dušo! Lahko bi se sicer več gibal, a saj od parkirnega mesta do službe traja cela večnost, se kar zadihaš. Preveč pa se ne smeš naprezati, lahko te zadane kap! Zdaj se raje obvaruj pred virusom. Ta je pravi morilec današnjega časa!


Statistika med naslednje najpogostejše vzroke smrti uvršča raka, kmalu za tem bolezni dihal, pa sladkorno bolezen, tuberkulozo in Alzheimerjevo bolezen. Osmo mesto najpogostejših vzrokov smrti zasedajo bolezni, ki povzročijo dolgotrajne napade driske. Ta je drugi vodilni vzrok smrti pri otrocih, mlajših od pet let. Ne, bolezni ne povzroči lebdeči virus, temveč pitje vode iz onesnaženih vodotokov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila, da je oporečna voda povzročitelj skoraj desetine bolezni in krivec za 6% smrti po vsem svetu. A ker doleti predvsem ljudi, ki živijo v nehigienskih okoljih, ti tudi za to ni treba skrbeti. Zaradi vrečke, ki jo vržeš v reko namesto v smeti, se življenje afriških otrok verjetno ne bo spremenilo.


Še zmeraj milijonsko število smrti vsako leto beležijo prometne nesreče. Poškodbe glave, notranje in zunanje krvavitve ter zlomljen vrat so glavni vzrok smrti med ljudmi, starimi od 15 do 30 let. V to poglavje se že lahko nekoliko umestiš, kajne? A to so naključne smrti. Ti si pazljiv voznik, ki dobro upravlja vozilo, tudi kadar spije špricer ali dva.


In tako si ugotovil, da se ti trenutno ni treba bati ničesar in nikogar razen Italijanov in Kitajcev. No, tudi pri Avstrijcih pazi, tam so zabeležili dva okužena Italijana. Dva! Zdaj je prvi cilj postaviti dovolj visok zid in nabaviti omare za skladiščenje hrane.


Ljudje, pravzaprav si lahko čestitamo. Pokazali in dokazali smo si, da se da. Da znamo stopiti skupaj! Da se znamo povezati in ukrepati. Ne na državni, na svetovni ravni! Da znamo ukrepati tukaj in zdaj. Skrbeti za skupno dobro. Ukrepati »preventivno«! Uspeli smo odvreči misel, da en sam človek ne more ničesar spremeniti. Čeprav ne gre zgrešiti dejstva, da bomo že trenutek za tem, ko bodo mediji potihnili, ponovno solirali, je to droben trenutek, ki ga ne gre zgrešiti in bi ga morali arhivirati, ga postaviti za zgled in model. Kako lepo bi bilo, če bi samo zamenjali udarne naslove in še zmeraj tako burno reagirali … Zaradi izpušnih plinov se segreva ozračje, povečujejo se puščave, ledeniki se topijo, gladina morja se viša … Naj vaši otroci doživijo pravo zimo – pojdite v službo peš, ali uporabite javni prevoz! In nemudoma bi vsi prodali svoje avtomobile in se napotili po udobne tenis copate.


Obvarujmo naše gozdove, ločujmo odpadke, reciklirajmo star papir in s tem zmanjšajmo odlagališča odpadkov. Jabolka, ki jih jemo, bodo slajša in ribe ne strupene! In človeka, ki bi ovitek Twix čokoladice namesto med plastiko vrgel med steklo, bi takoj pahnili za zapahe.


Morda potrebujemo samo afero … Ali nov virus, ki smo ga zaradi soliranja ustvarili sami. Koliko virusov bo še potrebnih? Koliko novo nastalih epidemij, ob katerih vsi skomigamo z rameni in se čudimo njihovim nastankom? Koliko zim bomo še morali pregnati, jih zamenjati s pomladmi … Preden bomo ugotovili, da šteje vsaka vrečka, vsak avtomobil, vsaka prižgana luč?


Si tudi ti med tistimi, ki bodo že jutri pred lekarno postavili šotor, da bodo v ponedeljek, ko bodo prispela nova razkužila in maske, prvi v vrsti?


Bodi raje tisti, ki zna pogledati od daleč. In jutri ti ne bo treba izropati trgovin in polniti domače shrambe. Namesto omar, v katere tlačiš zaloge hrane, odpri oči in srce ter vanj začni kopičiti drobne trenutke dneva, ki jih boš ujel med sprehodom po domačih gričih. Zamenjaj ga s taborjenjem pred lekarno, in denar, s katerim si mislil kupiti cigarete, podari uličnemu glasbeniku, ki oživlja tvoje mesto. Odvrzi masko iz obraza in širi nasmeh, topel pogled, dotik. To bo zdravilo! Zdravilo zate in za bližnjega. Naj se širi, kot se širi virus!


Takrat si na glavo zaslužiš nadeti krono. Oh, kako vesela bom naslova v medijih, katerega si se danes, v prepričanju, da gre za tiskarsko napako, že na smrt prestrašil – Prvi primer Kronavirusa v Sloveniji!

PRETEKLE OBJAVE
bottom of page