top of page

Planinska zaobljuba

In tako se je obrnilo še eno. Zamenjalo stenski koledar, odprlo nove platnice v beležkah in razprlo platno tvojega življenjskega mozaika, ki danes še izžareva belino in kar kriči po tem, da bi po njem že začel prelivati barve in odkrivati nove odtenke. S kotičkom očesa se še oziraš za starim, ki bo svoje mesto kmalu dobilo v predalu, v katerem platna skrbno nalagaš enega na drugega. Tu in tam jih prelistaš. Tam so slike, na katerih rad ustaviš pogled, saj so ti resnično uspele in se z njimi lahko ponosno pobahaš. Pa tudi tiste, pri katerih za kanček zamižiš, saj ti zaradi neizpolnjene obljube, da jih boš v prihajajočem letu nekoliko stiliziral, izostril ali spremenil nekatere odtenke, rade potrkajo na vest. Morda pa letos, si rečeš. Ja, letos gotovo.



Si že napisal seznam? Si že odkljukal katero od zaobljub? Pobarval belino svojega platna s prvimi barvami?


Povem ti svoje. V tem letu bom poskušala uloviti še več drobnih trenutkov kot preteklo. Pristnih. Iskrenih. Tistih, ki bodo na moje platno narisali slike, na katere bom ponosna. Lovila jih bom na vsakem vogalu. Izven štirih sten, s katerimi nas obziduje vsakdanjik. Skočila bom v naravo, vdihnila svež zrak, osvojila še nepoznane vrhove in se v dolino vračala z varnim korakom in čistimi mislimi. Moji podvigi bodo verjetno divji, vihravi, včasih izven tistega, kar je zate, ki le redko pokukaš iz varnega zavetja doma, "normalno", a drobne trenutke bom lovila z glavo. Odšla na pot s trdno vero, da so moje odločitve pravilne in pot prava. Iz tople postelje bom skočila z navdušenjem nad zbujajočim se dnevom, saj bo moj načrt dobro skovan. V gore se bom odpravila odgovorno in vselej spoštljivo – do narave, do drugih planincev in v prvi vrsti do sebe. Šmarna gora ali Triglav, na pot bom odšla z zavedanjem, da sem storila vse, da bo moj korak varen.



Nahrbtnik je pripravljen, vremenska napoved stabilna, planinski čevlji uhojeni. Vzamem še pohodne palice, morda me strmina preseneti. Sem storila vse? Saj res, še članska izkaznica! Oh, ob naslednjem obisku planinskega društva moram kupiti znamkico za tekoče leto. Čeprav je stara veljavna še do konca januarja, želim to urediti čim prej. Morda jo bom kar naročila preko spleta, videla sem, da Planinska zveza Slovenije nudi tudi to možnost …


Pa ti? Se na tvoji planinski izkaznici že sveti znamkica z novo številko?


… Ah, v hribe se podam le nekajkrat na leto, ne splača se mi ... … Saj poznam vodnike na društvu, če se bom udeležil njihovih izletov, mi bodo že pogledali skozi prste, tudi če je ne bom imel ... … Članarina je za turiste in za tiste, ki niso izkušeni. Saj vendar znam hoditi po kamenju, meni se ne more nič zgoditi ...


Se najdeš v katerem izmed zgornjih citatov? Potem ti polagam na srce, da pozorno bereš naprej. S poravnano članarino Planinske zveze Slovenije ne izkazuješ pripadnosti izbranemu društvu, a vendar s tem v veliki meri podpreš njegovo delovanje. Društva, združena v Planinsko zvezo Slovenije, namreč delujejo neprofitno in temeljijo na prostovoljstvu. Kdor dela s srcem, dela dobro, pravijo, kar se odraža na strokovnem in kvalitetnem izvajanju vodenih tur, izletov, taborov … Tudi markacije, ki jim zvesto slediš in zaupaš, da te bodo pripeljale do želenega vrha, pa jeklenice in klini, na katere se brez pomislekov zanašaš, so delo posameznih društev. In ko nad gorami zavlada neurje, poruši drevesa in pot prekrije z vejevjem in kamenjem, se zberejo vodniki, planinci, ki pot ponovno naredijo varno ter prehodno. Ne, njihov trud ni poplačan z denarjem, njihovo srce nahrani pogled na urejene poti in zadovoljne planince, s katerimi podelijo neprecenljivo mogočnost narave.


SXLLM​​

Dobro se z dobrim vrača! Srčno delo, dobra organiziranost, povezanost ter trud za skupno dobro so bili opaženi tudi s strani nekaterih zunanjih partnerjev, ki tebi, ki z včlanitvijo podpreš delovanje zveze, nudijo nekatere ugodnosti. Ker vizija temelji na varnejšem obiskovanju gora, si kot član PZS nezgodno zavarovan za opravljanje številnih planinskih in gorniških dejavnosti. Oh, ja, tudi ti lahko nerodno stopiš in zaradi zvitega gležnja sam ne boš mogel nadaljevati poti. V primeru, da boš potreboval pomoč gorskih reševalcev, zavarovanje krije stroške reševanja s 24-urno asistenco tako pri nas kot v tujini. Pri tem lahko izbiraš med različnimi vrstami članstva, odvisno od tvoje starosti, statusa, vrste planinske dejavnosti, s katero se ukvarjaš in tako dalje. Mirna kri med osvajanjem vrhov pa ni edina ugodnost, ki ti jo nudi članstvo. V primeru, da boš želel v objemu gora preživeti več dni in se boš odločil za prenočevanje na eni od planinskih koč PZS, boš kot član imel 50% popust, ceneje pa boš lahko prenočil tudi v kočah po tujini.

Če rad prebiraš planinsko literaturo, bo s poravnano članarino ugodnejši nakup tudi te. Oh, koliko zanimivih zgodb, pustolovščin in novic polni strani najstarejše slovenske revije, ki še izhaja - Planinskega vestnika. Morda se utrne ideja za naslednji izlet, ali pa te kakšen zapis tako navdihe, da tudi sam pobožaš tipkovnico in z nami deliš svoje dogodivščine. Članarina nudi popust tudi pri nakupu planinske opreme v nekaterih športnih trgovinah, kot so na primer Iglu Šport, Intersport ali Alpina. Da bo izlet še bolj poln drobnih trenutkov, pa se na pot odpravi z vlakom. Cenejši bo zate namreč tudi javni prevoz, pa vožnja z nihalko na Golte ter žičnico na Krvavec ali Kanin. Ko se noge utrudijo in si telo zaželi počitka, se ustavi še v Zdravilišču Laško, Šmarjeških ali Dolenjskih toplicah, kjer te prav tako čakajo številne ugodnosti.


Ni slabo biti planinec, kajne? Hodi v gore, občuduj naravo, osvajaj vrhove in barvaj platno s tisočerimi odtenki. Piši vse te zgodbe z glavo. Enkrat v letu ali vsak dan, o Boču ali Škrlatici, naj ostanejo v lepem spominu. Dodaj nakup majhne, svetleče znamkice na seznam letošnjih zaobljub. Naj bo tvoja prva spremljevalka na planinskih izletih in ti dodeli značko odgovornega planinca, ki do narave in planinske dejavnosti goji spoštljiv odnos. Bodi dober do sebe ter zgled tudi ostalim obiskovalcem gora. Naj tvoje platno svetleče zasije!


Pa varen korak!

PRETEKLE OBJAVE
bottom of page