top of page

8 razlogov, zakaj ne smete zaupati učitelju športne vzgoje

Ali učitelj športne vzgoje tudi vam rad svetuje, kaj bi bilo dobro za vašega otroka? Ga ocenjuje in primerja z ostalimi otroki ter v trenerki in s piščalko okoli vratu pridiga o spremembah, ki bi jih morali uvesti v vaš vsakdanjik? Dragi starši, bodite pametni! Preberite naslednje odstavke, potem pa z lastno glavo presodite, čigave nasvete si je smiselno vzeti k srcu.


1. Začnimo pri izobrazbi … Če se ozrete za katerimkoli t.i. "difovcem", bo na fakulteto stopil z nasmehom, ves razigran in poln energije. Sreča, da se bo lahko uril v odbojki in košarki, da bo na bradlji lahko utrdil žuljave roke in preostalo energijo pustil v bazenu, je vidna že na daleč. In ko v poznih popoldanskih urah iz fakultete hiti na delo, kjer prevzema odgovorno delo trenerja, iz kdo ve kje črpa novo energijo, da se bo zvečer lahko izkazal še na plesišču. Le koga danes delo še tako navdihuje? Le kdo ga še opravlja s srcem in takšno vnemo?


2. Kdo je v resnici otrok? Ste kdaj videli, kako mlad difovec dela z otroki? Se kotali po tleh, skače čez ovire in teče z otroki, kakor da bi jih še zmeraj štel deset? Vzganja norčije in se na vsak način želi približati njegovemu razmišljanju. Gotovo obstaja bolezen »večnega otroka«. Vašega malčka s svojim otroškim vživljanjem tako prepriča, da ta poskakuje od veselja in popoldneve raje preživlja z njim kot z vami. Kakšna manipulacija!


3. Kdo tukaj vzgaja? Je tudi vaš otrok prišel iz šole v naravi in po kosilu sam od sebe pomil posodo ter pobrisal mizo, čeprav mu pred tem še nikoli niste pokazali, kako se v roki drži vileda? In postelja je kar naenkrat pospravljena, še preden zjutraj sede za mizo. Le kako si učitelj drzne tako vzgajati vašega otroka?


4. Sinko debelinko Zakonodaja določa, da mora otrok vsako leto izvesti meritve, na podlagi katerih lahko starši, učitelji ter otroci sami spremljajo svoj telesni in gibalni razvoj. Športni pedagog je ob športnih znanjih podkovan tudi z znanji iz fiziologije in medicine, svetovati zna na področju prehrane, telesne drže, primerne športne dejavnosti, sodeluje z zdravniki in fizioterapevti, samo da bi lahko pomagal vašemu otroku. Ali res ne vidi, da je otrok s polnimi lički in simpatično medvedjo hojo veliko bolj prisrčen kot tisti, ki jé brokoli in špinačo?


5. Spet moram prati? Ko otroka po končani interesni dejavnosti poberete pred šolo, ta vesi jezik do tal, iz njega curlja znoj, o aktivno preživetem popoldnevu pa pričajo tudi vonjave, ki se kot dimna zavesa razlegajo po avtomobilu. Le kateri starš ima vsak teden čas prati goro preznojenih oblačil?


6. Govori kot navita ura Na šolah v naravi in izletih učitelji otrokom gotovo dajejo čudežne tabletke, zaradi katerih otrok kar ne neha in neha govoriti! Videl sem to, doživel sem tisto! Kako je bilo lepo! Le kakšne metode morajo ubirati, da se otrok ob prihodu domov kar trese od navdušenja in včasih celo joče, ker je taborjenja konec?



7. Rad bi me prekašal! Ne, difovci na fakulteti ne vadijo samo "brcanja žoge". Obvladati morajo vse, tudi balet in borilne veščine, v korak s časom pa gredo z najrazličnejšimi sodobnimi športi, s katerimi želijo vzbuditi športen duh v otrocih. Omogočijo jim tečaje smučanja, rolanja, jim razkazujejo svet gorskih prostranstev, jih učijo orientacijskih veščin in lovijo kometne utrinke, kadar poletne noči preživljajo pod milim nebom. Starši, kako vendar dopustite, da vas vaši otroci prekašajo v doživetjih in življenjskih znanjih že v času osnovne šole?



8. Tehnologija je na prvem mestu Poglavitna naloga in želja vsakega učitelja športne vzgoje je, da otroka navduši nad aktivnim načinom preživljanja prostega časa – da bi popoldneve preživljal na ulici, se iz oči v oči družil z vrstniki in sprostitev ter oddih našel v naravi. In kaj naj starš stori s Playstation-om, za katerega je odštel celo premoženje, zdaj pa se na njem skrbno nabira prah?


Dragi starši, iskreno upam, da ste v prebranem zaznali precejšnjo mero šaljivosti. Morda ste v kateri od misli našli tudi sebe. Želite svojemu otroku le dobro? Potem mu dovolite, da zajame življenje s polno žlico. Zaupajte ljudem, ki delajo s srcem, učiteljem, ki v sebi nosijo pristno željo po širjenju bogastva med majhna bitja – ki izpolnjujejo svoje poslanstvo. Zaupajte nam, ki želimo deliti tisto, v kar najbolj verjamemo. Ki stopamo po stopinjah tistih, ki so z nami delali dobro. In tistih pred njimi, ki so dobremu postavili temelje in še danes z osivelo glavo poskočno srkajo življenje ter radi pristopijo z nasvetom: "Vježbaj!" Bodite hvaležni za znoj, ki ga morate brisati s čela vašega mulca, ker se z njim vselej pojavita tudi sreča in iskren nasmešek. Naj vas ne moti, ker kar ne neha in ne neha govoriti, raje mu prisluhnite. Omogočite mu, da doživi tisti več, pred katerim bi najraje postavili križ. Naj bo luknja v hlačnici le opomin, da je njegovemu življenjskemu mozaiku bil dodan nov pisan delček, novo doživetje. Dovolite mu, da vas prerase! Prisluhnite v prvi vrsti NJEMU.


In pa ... Ne nasedajte naslovom, kot je ta ;)


PRETEKLE OBJAVE
bottom of page