Plezaj z glavo!

Janez: »Nič se mi ne more zgoditi.« Novice: »Zdrsnil je s stene in umrl.« Bralci: »Uh, plezanje je nevaren šport, ljudje umirajo kot za stavo!«

Tako poročajo mediji. Surovo in enoznačno. Če so tako rekli po televizij, potem bo že držalo, kajne? Prav res, neznanje je človekov najhujši sovražnik … Nevarno je tudi hoditi po pločniku, ker morda avto zanese prav tja, ti zdrsne na poledeneli luži, ali pa te napade sosedov pes. Pa to še zmeraj počnemo. Še zmeraj sedemo za volan, obiščemo McDonald´s, še zmeraj plezamo. Ker z vozniškim izpitom, občasnim zastrupljanjem jeter in vsaj osnovnim znanjem vrvnih tehnik prav nič ne izzivamo usode. Seveda pa vsega tega ne počnemo zaradi želje po preživetju. Gre za užitek, ki se ga mnogi bojijo, še več pa je takšnih, ki po njem grabijo z obema rokama, trezno glavo pa pustijo za vogalom. In če dobro pogledaš, obe skrajnosti obstojita le takrat, kadar si sežeta v roke. Ljudje lahkomiselno precenjujejo svoje zmožnosti, skočijo smrti v naročje in zbudijo občinstvo na nasprotni tribuni. Jim vlijejo strah v kosti in iz muhe naredijo slona. Ne slona, pošast, zaradi katere ljudje govorijo: »Plezanje? Uf, nevaren šport, lahko se ubiješ.« Seveda, kot se bo to zgodilo, če boš za volan sedel brez obiska pri avtošoli.

(Foto: Martin Zorko)

Svet vertikale je izjemen. Prepojen z adrenalinom, eleganco in lahkotnostjo. Gibanje v njem je umetnost. Je ples po navpičnici, ki ne krepi samo tvojega telesa. Koraki prepletajo tudi tvoje misli. Ne premaguješ samo stene, pa naj se bohoti še s takšno mogočnostjo. Premaguješ sebe, svoj strah, preizkušaš svojo vztrajnost in voljo. Krepiš zaupanje, ker za »soliranje« na začetku tvoje plezalne zgodbe ni prostora. Rasteš. Povsem nevidno, a tako bujno, da včasih kar kipiš od samozavesti. Tudi ti lahko, ki praviš, da nisi dovolj močan, pa ti, ki misliš, da si prestar, da bi poskusil. Stena ne loči velikih od majhnih. Izbira po hrabrosti. Tisti hrabrosti, ki jo za vajeti drži um. Svoje čare hrani za ljudi, ki zaupajo in so vredni zaupanja. »Plezaj z glavo!« tako radi rečejo izkušeni. Tako je. Naj te lahkotnost, po kateri se zgleduješ po vrhunskih, ne zavede. Tudi oni so se učili. Ja, se učili in se mojstrili in se urili. Najprej moraš preživeti, šele potem lahko postaneš dober in izkušen.

(Foto: Martin Zorko)

Izgleda mikavno in preprosto. Pa saj zmorem, si misliš. In sploh se tebi ne more nič zgoditi. Poskusiš, kot je poskusil Janez. Imaš vponke in vrv, ki izgleda prav takšna kot tista, ki si jo videl na televiziji ali v reviji. Imaš najnovejši model čevljev in super moderno varovalo. Ne veš sicer, kako se uporablja, a saj je priložena slika in sploh si lahko vse ogledaš na »you tubu«, tako težko pa tudi ne more biti. Danes tako ali tako to počno že vsi. Verjeti začneš celo sam sebi. Stopiš na pot, ki je ne poznaš in zraven vzameš še prijatelja, ki si mu

natvezil, da zadevo obvladaš. Nič se ti ne more zgoditi. Tebi ne. Toda ta pot ne vodi nikamor drugam kot v prepad. V brezno neznanja in lahkomiselnosti. Točno tja, kamor tvoj korak menda ne more zaiti.

Zato nikar! Nikar brezglavo in nikar sam! Segaj po užitku, ki bo ostal resničen! Počni vse to, a najprej pojdi po znanje in dobil boš še veliko drugega. Spoznal tiste, ki bodo tako kot ti prišli odkrivat svet vertikale, premaknil boš svoje meje, se izognil breznom … In ko boš prišel nazaj, ko boš srečal prestrašene obraze, ki poznajo samo Janeze, jim povej resnico. Povej o stvareh, ki si jih videl in doživel. Povej, da je varno. Varno, če si se prej naučil. Povej tudi o Janezih, oh, veliko govori. Naj naslednjič novice krasi naslov:

»Plezalni tečaji vse bolj obiskani!«

Pa smo le začeli plezati z glavo? :)

PRETEKLE OBJAVE

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now