© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

P.S. Tvoj Valetnin

February 11, 2018

Gledava reklamne letake, ki jih je pred vrati pustil dobrovoljni poštar. Rdeča levo, rdeča desno, love, amore, ljubav … Vse in samo o tem. Pogledam naslov strani kataloga: Za noro zaljubljene. Obrnem stran. Za noro zaljubljene. Obrnem še enkrat. Ostali.
»Seveda, Nuša, ker Valentinovo ni za vse,« brez zadržkov pripomni Maja, kot bi to bila najbolj samoumevna stvar na svetu.

 

Marketing gor ali dol, ameriška potegavščina, imenuj kakor hočeš. Kljub kislo-grenkemu priokusu, ki je z njim privihral večino let mojega življenja, mi je ta dan močno pri srcu. Morda zaradi pretirane romantičnosti, ki jo nosim v srcu, vse preveč osladnih filmov, ki jih je videlo moje oko, ali pa pač iz preprostega dejstva, da sem ženska.

 

 Bližajoč se praznik mi v misli vsakič prikliče spomin na otroštvo. Na dni, ki so se odvijali še v počasnem toku reke. Obstaja namreč droben delček, ki je premagal brzice in vztrajno plava s tokom še danes. Tudi v tistem, virtualnem. Ohranja čarobnost, ki je v daljni zgodovini bila del vsakdana. Ohranja pisma. Zavita v skrivnostnost in pisano besedo, ki je že takrat znala pospešiti utrip srca …
Še preden sem dodobra stopila skozi vrata, sem prečesala vse, tudi tiste najbolj skrite žepe svoje jakne, obrnila torbo in preiskala celo notranjost čevljev. Vse, samo da bi našla tisti pomečkan papirček, ki smo mu rekli pismo. Ne bom lagala, bilo je redko, kljub temu pa dejstvo, da morda nisem najbolj očarljivo dekle v razredu, ni spodbilo neučakanosti in pričakovanja. In vendar se je tu in tam pojavil. Četudi je bilo od fanta z najbolj štrlečimi ušesi ali »goba-stylish« frizuro, to ni zmanjšalo navdušenosti. Ker bilo je pismo. Pozornost, ki se v žepu jakne ne znajde vsak dan. Bil je droben trenutek, ki je povedal, da si v očeh nekoga pomenljiv. Čeprav sem fanta že naslednji dan seznanila, da ne bova krojila skupne prihodnosti in razblinila oblake, v katerih z roko v roki in kopico otrok, ki se igrajo na dvorišču, zidava graščino, sem pismo cenila bolj čokolade, ki je že takrat nedvomno zasedala prvo mesto prioritetne življenjske lestvice.

 

Sanjati o pismu, priznajmo si, je danes iluzija. Ker sporočilo preko sosedovega telefona, od katerega tvoja velika ljubezen nima številke, je bolj nevtralno. In sploh všeček na Facebooku že nekaj pomeni. Ker napisati pismo … Je osladno in že sto let ni več in. Ne. Ni osladno. Samo treba je imeti jajca. Res malo jajc, kajti skrivnostni podpis ti zgradi celo varno zatočišče pred tvojim lastnim imenom. Ker kljub virtualni sodobnosti še zmeraj štejejo resnična dejanja in so presenečenja, ki se odvijajo v živem svetu, plod poguma in iskrene ljubezni.

 

 Zato tega dneva ne preziram. Ker ima moč, ki je ostali dnevi nimajo. Ima oklep, s katerim prebija lažnivi svet, ki me tolikokrat spravi ob pamet. V njem je nekaj, kar mu dovoljuje iskrenost. Ne samo iskrenost, tudi odkritost. Oživlja ga napoj ljubezni s svojo na videz nečloveško močjo, ki človeka naredi človeka. Zavozla možgane, da ne razmišljajo trezno. Počneš lahko neumnosti, pa te nihče ne bo čudno pogledal. Neumnosti, ja, tako jim pravijo. Ker za resnično odkritost mora biti s človekom nekaj narobe, da jo premore in gentlemanski čut postaja označba za geje in mehkužce. Ker je že šopek rož postal simbol zgodovine in drobnih trenutkov. 

 

Večkrat se ozrem za zmrdujočimi se pogledi, češ, zakaj bi potrebovali poseben dan, ki dopušča, da človeku poveš, da ga imaš rad, ko pa to lahko storiš kateri koli dan v letu? Pa storiš?
Ne, ni samo za noro zaljubljene. Je prav za vse, ki imajo srce. Ki čutijo, ki so zmožni dajati in sprejemati. Za velike in majhne, pa tiste s cilindri na očeh in frufrujem pred čelom. Tudi zate. Da se spomniš, da pokažeš. Da spustiš otroka iz sebe in si dovoliš biti odkrit. Narediš nekaj norega in že končno pokažeš, da imaš jajca. Da odpreš srce in tudi sprejmeš. Če boš ljubil, boš ljubljen, pravijo. Poskusi. Počni to iskreno. Počni to vsak dan. 

 

 

Share on Facebook
Please reload

PRETEKLE OBJAVE

March 18, 2020

March 14, 2020

November 15, 2019

October 16, 2019

September 25, 2019

August 21, 2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now