© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

Sanje ali pričakovanja?

January 2, 2018

Tako. Pa smo prestopili. Sprašujem se, od kot nemir, ki se tako lahkotno sprehaja po mojem telesu, se vsakih nekaj trenutkov ustavi v prsih in se zavrtinči v peščeni vihar. Stiska me. Je kriva prekratka noč? Ali pa spoznanje, da so se zares končali … Da se je dejansko začelo. Da bo čez par dni že vse pozabljeno in se bo predvajalo tisto nekaj, do česar je bila še par ur nazaj cela večnost. Saj je samo datum … Pa ni.

 

Počasi se vzpenjamo na Piramido, ki se dviga na obrobju mesta. Imamo še čas, na vrhu bomo precej pred polnočjo. Nasmejani, nekoliko zasanjani vsak v svoj tok misli, in srečni, ker bomo ta prelomni trenutek doživeli skupaj. Pozornost nase obrača utrip srca. Pa saj ne hodimo tako hitro… Da so prazniki poskrbeli za nekaj dodatne maščobe in s svojim odhodom s sabo odnesli še kondicijo, o tem ni dvoma. A ta utrip je drugačen. Po krvi pošilja vznemirjenje. Neučakanost. Po ognjemetih? Ne bi rekla, čeprav so zame vsekakor nekaj posebnega. Po odkrivanju novega? Hm, morda bo to. Kot bi odštevala do usodnega skoka v neznano, ki ga zame predano ureja čas. Misli mi bežijo po spominih. Po letu, ki odhaja. Pred očmi se mi prikazujejo utrinki, vse od tistega, ki sega 365 dni nazaj pa do današnjega večera. Spomnim se prve misli preteklega leta, prvega občutka in vidim radovedni nasmeh, ki sprašuje vesolje: »Le kaj boš prineslo, novo leto?« Vanj sem skočila z navdušenjem, kot bi bila to prelomnica, ki bo vse slabo zamenjala za dobro, vsa naključja zasukala v srečna in morda prav temu letu dala pečat najboljšega leta v mojem življenju. Naj že pride novo... V njem bo vse drugače. Skoraj brcnila sem starega, vanj zapakirala vse slabe spomine, jih dvakrat prelepila (za ziher) in jih poslala v ocean preteklosti. Zdaj lahko zadiham. Svežina, drugačnost, novosti -  tukaj sem in vstopam skozi vaša odprta vrata, povsem pripravljena, da se prepustim novim časovnim presenečenjem …

 

Guess what … Leto kot vsako drugo. Nekaj lepega, manj lepega, pa tistega, kar spet tlačim v paket, lepim in pripravljam za trajekt Zgodovina 2017, ki bo vsak trenutek odplul. Preletim vse. Trdno odločena, da to pomeni zaklepanje starih vrat in vstopanje skozi nova. Zares. 2018 – pripravljena sem nate! Zaobljube so napisane, načrti skovani. To leto ima vse možnosti, da čez 365 dni slavi z nazivom »A year to remember«. Ker sanjati je dovoljeno vsakomur. Ker morda pa bo prav letos … Oh, to bo sijajno!

10 … 9 … 8 … 7 … Zamudili smo odštevanje. A je to slab znak? Da bi pregnala vraževerne misli, hitro preletim številke v mislih in na ves glas zakričim: »Srečno novo leto!!« Šampanjec je natočen. Prvi požirki narejeni, prve želje zaželjene. Trdno objeti preglasimo celo Alfija, ki nekje v ozadju ponovno opeva slovo od svoje ljubljene …

 

In zdaj smo tukaj. Trajekt je odplul. Prvi koraki so narejeni. Zbudim se iz popoldanskega spanca, ura kaže nekaj čez pet popoldan. In pri srcu me stiska. Hiša je prazna, kar me opomni, da je spet vse po starem. Da je dež, ki pada že od opoldneva, spral tisti čudežni praznični prah, ki je zapadel v začetku decembra. Da je s trajektom odplul tudi najlepši čas v letu.

Prepoznam občutek, ki ponovno zavihra v prsnem košu. Strah. Izzivi, ki sem si jih zastavila, o katerih sem bila še včeraj tako trdno prepričana, se mi zdaj zdijo le še korak oddaljeni in naenkrat nisem več tako odločna. Za pričakovanja, ki sem jih včeraj pozdravljala z vznemirjenjem, se zdi, da bodo poteptana, še preden bi sploh dobila priložnost, da se izpolnijo. Morda me je strah prav njih … Morda preveč pričakujem. Ali pa je dejstvo, da je dan enak prejšnjemu, da menjava koledarja ni spremenila ničesar, da je novo jutro pozabilo celo na občutek zadihane svežine, uničilo vso vzhičenost, ki me je prevzemala še nekaj ur nazaj.

Strah me je. Da se bo zavrtelo še eno leto, po katerem si bom rekla: »Morda pa bo drugo …«

 

Kaj sploh pričakujem? Kaj vendar mislim, da se bo zgodilo? Kljub nenehnemu opevanju sreče in nujnosti bivanja za trenutek, v resnici cel čas iščem nekaj več, pa sploh ne vem, za čem se podim. Želim si izzivov, ampak ko stojim tik pred njimi, se zavem, da se lahko še zmeraj obrnem proti lažji poti. Ko se nanjo usmerim, mi je žal za doživetja, ki so ostala za mano. Želim si družbe, a se v njej še zmeraj počutim osamljeno. Minevajo dnevi, meseci, in ni več daleč čas, ko me bo začelo skrbeti število svečk na torti.

Vzamem svinčnik. Prečrtam vse napisane zaobljube. Odločno. Zdaj z velikimi tiskanimi napišem samo eno: NEHAJ PRIČAKOVATI.

Tako je, nehaj. Nehaj vse karte polagati na boljši jutri. Ne oklepaj se stavka: »Naj že pride novo,« ker bo edina sprememba slika koledarja nad tvojo posteljo. Ja, zapakiraj tisto slabo in pošlji daleč stran, z vesoljsko ladjo, če je treba. Enako skrbno pa shrani tudi dobro. Tisto neponovljivo, kar si doživel, tisto lepo, čeprav ga boš moral poiskati v paketu za odpis. In ko boš pred izzivom in boš želel zaiti na lažjo, enostavnejšo pot, pobrskaj za temi spomini. Naj bodo vodilna sila zbiranja novih. Ker ko boš stal s šampanjcem v roki in dodeljeval naziv za Year to remember, bodo odločali prav ti. Ti določaš, kakšno bo leto. Sam si kreator svojega življenja. Ti in samo ti. Imej izzive, lahko čisto drobne, samo da vanje verjameš. Bodi hvaležen celo za pakete za odpis, ker si se iz njih največ naučil. Sledi tistemu, česar te je najbolj strah. Odpri srce, čeprav obstaja verjetnost, da bo na koncu ranjeno. Ker možnost, da bo morda prav tokrat zasijalo v podobi najpopolnejšega mozaika, ni niti za procent manjša. Ne želi si novih začetkov, ampak zagrabi za krmilo in preživi vihar.

 

Imej sanje in opusti pričakovanja. Saj veš … Tistega, kar je v življenju bistveno, ne moreš predvideti. Največje zadovoljstvo vedno doživiš tam, kjer ga najmanj pričakuješ.

 

Kreiraj današnji dan.

 

 

Share on Facebook
Please reload

PRETEKLE OBJAVE

March 18, 2020

March 14, 2020

November 15, 2019

October 16, 2019

September 25, 2019

August 21, 2019

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now